2014. március 27., csütörtök

Márciusi maciságok

Amikor két hete elindultunk medvehagymát szedni, egy évek óta dédelgetett tervem vált valóra. Nem nagy dolog, de eddig soha nem jött össze, valahogy mindig lecsúsztam a szezonról. Talán ezért is örültem úgy, mint egy kisgyerek, ahogy Orfű felé közeledve megláttuk az első medvehagyma legelőt, és a rutinos helyi erőt, minek képviselői kosarakkal, metszőollókkal felszerelkezve vették be a fokhagyma illatú zölddel alaposan kibélelt mecseki domboldalt. Mi csak egy kisebb papírszatyorral készültünk, de legközelebb mi is kosárral megyünk, mert a medvehagyma jó, a saját kezeddel, verőfényben, hűvös tavaszi széltől kipirulva szedett medvehagyma még jobb, a még több medvehagyma pedig a legjobb, mert csudajó dolgok készülhetnek belőle. Nálunk lett több üveg pesztó, olajban is végezte pár csokor, ami pedig nem került üvegbe, egy sós tortácskában reinkarnálódott.




Sajtos medvehagymás torta

Hozzávalók:

18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
4 normál vagy 5 kisebb méretű tojás
2 dl tejföl vagy joghurt (nálam a kettő keveréke)
15 dkg (nálam ementáli) sajt lereszelve + 5 dkg a tetejére 
15 dkg feta sajt
egy nagy csokor medvehagyma
só, bors

Így készült:

A tojást felvertem, sóztam, borsoztam, hozzákevertem a tejfölt, a joghurtot és a sajtokat, aztán kis adagokban hozzáadtam a sütőporos lisztet, végül a masszába forgattam a  felaprított medvehagymát. A tésztát kivajazott jénaiba öntöttem (és azért abba, mert a tortaformám alját elnyelte a föld) és 180 fokra előmelegített sütőben ötven perc alatt megsütöttem.



Medvehagyma pesztó

Hozzávalók (érzésre készült, úgyhogy csak körülbelül):

két csokor medvehagyma
1-1,5 dl hidegen sajtolt repceolaj
5 dkg napraforgómag
só, bors ízlés szerint

Így készült:

Minden hozzávalót késes aprítóba szórtam és jól összedolgoztam. Friss, ropogós vajas bagetten, például egy kis füstölt lazacnak megágyazva vele isteni vacsora... ;)

2014. március 4., kedd

Napsütés helyett: spagetti sütőtökkel és mozzarellával

Úgy néz ki, a szombati napsütés egyelőre csak beetetés volt. És, bár nem volt éppen zord a tél, meg a tavasz illatát is érezni már a levegőben, egyre türelmetlenebbül várom, hogy megadja magát ez a nyirkos szürkeség és átadja a terepet a megújulásnak. Addig is, én ezzel a recepttel kompenzálok, és mutatok fityiszt az időjárásnak. Igaz, hogy a sütőtök még téli hozzávaló, a színek és a fűszerek viszont már a nyarat idézik _ így lesz ez tökéletes megoldás erre az átmeneti időszakra.

Hozzávalók

A fűszerkeverékhez:

1 teáskanál szárított levendulavirág
1 teáskanál szárított bazsalikom
4-5 ág kakukkfű leveleire szedve (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál só
bors



A tökös raguhoz:

1 kisebb sütőtök
4 szál újhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1dl tejszín
1 zacskó mozzarella

+ egy csomag spagetti

Így készült:

Az újhagymát felaprítottam és kevés olajon megdinszteltem. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát és hagytam, hadd illatozzon kicsit. A megtisztított sütőtököt falatnyi kockákra vágtam és a hagymás keverékre dobtam, nagy lángra váltottam és picit megpirítottam. A fűszereket összekevertem és a tökhöz adtam. Egy kicsit még együtt sütöttem őket, aztán egy pici vizet öntöttem alá. Amikor minden falat megpuhult, hozzáadtam a tejszínt, forraltam még rajta egyet és elzártam a gázt. Az én ízlésem szerint a ragu még kért egy kis sót és citromlevet és jött még hozzá egy zacskó felkockázott mozzarella, ami szépen szétolvadt a forróságban.

A kifőtt spagettit összekevertem a krémes tökös egyveleggel és tálaltam.


2014. február 23., vasárnap

Cukormentes kihívás és banánkenyér uzsira

Amikor belevágtam Zizi által meghirdetett februári cukormentes kihívásba, még abban reménykedtem, több időm lesz főzőcskézni, új dolgokkal kísérletezni, fotózni és írni. A terv az volt, hogy hetente beszámolok a dolgok állásáról _ ehhez képest ez az első, és valószínűleg az utolsó bejegyzés a témában. Ez viszont a lényegen nem változtat: (jó, még néhány nap hátravan, de) sikerült!
Az elmúlt három hétben egy szem cukor, vagy azt helyettesítő édesítő (így méz, nyírfa-, vagy egyéb cukor) nem csúszott le a torkomon. Elkerültem és a finisben még egy hétig kerülök mindent, amiben előfordulhattak ezek, szóval teljes süti és csokimegvonás alatt állok, ezen kívül a kávé, a tej és a vaj is lekerült az étlapról huszonnyolc napra. Az utóbbi időben ipari mennyiséget fogyasztottam ezekből, úgy éreztem nem árt, ha szusszan egyet a szervezetem. És tényleg. A reggeli tejeskávé zöld teára, meg meleg citromos vízre cserélődött (és úgy döntöttem, ez később is így marad), az ebéd utáni csoki kesudióra, mandulára, meg almacsipszre, a cukor banánra, datolyára, almapürére és mazsolára. Merthogy a saját szabályaim szerint az édes gyümölcsök, aszalványok maradtak. Így elsőre talán nem voltam túl szigorú magamhoz, de ez is meghozta azt az eredményt, amit vártam: könnyebbnek, egészségesebbnek érzem magam és sok olyan alternatívát engedtem be az életembe, amit február elmúltával is megtartok.

Nem mondom, hogy könnyű volt érintetlenül hagyni a mama almás pitéjét (aki egyébként valahogy pont az én hülye diétáim idejére időzíti a pitesütéseket :)), a nagyi fánkját, vagy anyóskám palacsintáját, de a vasárnapi uzsi például ez volt. Így pedig ki lehet bírni egy cukormentes hónapot is...


A smoothie-hoz egy csésze fagyasztott erdei gyümölcs-keveréket, egy érett banánt, egy csésze rizstejet és egy teáskanál holland kakaóport turmixoltam néhány percig. Az eredmény egy sűrű, krémes, éppen eléggé édes és kakaós ital lett.

A banánkenyér (alaprecept innen) pedig így készült: egy tálban összekevertem két bögre teljes kiőrlésű tönköly lisztet, egy teáskanál sütőport, fél teáskanál szódabikarbónát és egy csipet sót. Egy másik edényben a nedves összetevők barátkoztak egymással: villával összetörtem három jó érett banánt, amit fél bögre kókusztejjel, két evőkanál natúr almapürével, két evőkanál chia maggal, öt evőkanál olíva olajjal és egy evőkanál vanília kivonattal vegyítettem el. A száraz hozzávalókat összekevertem a nedves összetevőkkel és egy fél bögre kókuszreszelékkel is gazdagítottam a tésztát, amit szilikonos gyümölcskenyér formában sütöttem száznyolcvan fokon, nagyjából ötven percig (tűpróba).

A banánkenyeret mandulavajjal és feketeribizkés almapürével ettük.

2014. január 24., péntek

Drégely piknik

Mivel délről bedobta magát a tél, mi ma délelőtt inkább észak felé vettük az irányt. Bár ott sem volt tavasz, az utak legalább járhatóak voltak, ami nem elhanyagolható egy kirándulás szempontjából. A cél Drégely vára volt, és mivel én egy téli pikniket is vizionáltam a várfalra, telepakoltuk a hátizsákot forró teával és a tegnapi vacsoramaradékkal, és nekiindultunk. Azért igyekeztem előző nap olyat sütnifőzni, ami másnap, és hidegen is megállja a helyét. Így készült egy karamellizált hagymás-kakukkfüves quiche és egy csokis banánkenyér (plusz még néhány szendvics tökmagkrémmel és sült sárgarépával, csak a biztonság kedvéért). A táskatartalom megfelelő motivációt jelentett a kaptatón fölfelé, az izzadságcseppekért pedig bőven kárpótolt minket a levegő és a látvány. Csodás pénteki ebéd volt. :)







A quiche-hez húsz deka lisztet és egy kis kanál sót gyorsan összemorzsoltam tizenkét deka hideg vajjal, aztán annyi jéghideg vizet adtam hozzá, amitől végül az egészet egy csinos kis labdává tudtam gyúrni. (A folyadékot nem árt óvatosan adagolni, mert itt könnyen túllőhetünk a célon, én öt evőkanálnál álltam meg.) A labdát félórás kényszerpihnőre küldtem a hűtőbe. Ezalatt karamellizáltam három fej vékony szeletekre vágott hagymát; összekevertem négy tojást, két és fél deci tejszínt, körülbelül fél deci tejet, belereszeltem tíz deka ementáli sajtot és egy kis csokor aprított kakukkfű is került bele.

A tésztát a piteformánál valamivel nagyobbra nyújtottam, és úgy, hogy pereme is legyen, belenyomkodtam a vajjal kikent, liszttel megszórt edénybe, aztán villával szépen megszúrkáltam. Egy picit még betoltam a fagyasztóba, aztán tizenöt-húsz percig vakon sütöttem száznyolcvan fokos sütőben. (Fontos, hogy a hideg tészta rögtön a forró levegőre kerüljön!)  Ezt követően beleöntöttem a tojásos-tejszínes masszát, rápakoltam a hagymát és az egészet visszaküldtem a sütőbe további fél órára, amíg a töltelék átsült és a tészta is finom omlós lett.


.
A banánkenyérben sikerült eltüntetni két barnába fordult gyümölcsöt és a maradék (kábé fél táblának megfelelő) csokimikulást, és végre fogyott a törni való dióból és mogyoróból is, ami két hónapja érintetlenül állt az erkélyen. Mindenki jól járt...

Húsz deka lisztet két teáskanál sütőporral összekevertem, a két banánt pépesítettem, összevegyítettem tíz deka olvasztott vajat, két tojást és harminc deka cukrot (ez lehet több is, kevesebb is, ízlésfüggő). A nedves keverékhez adtam a banánpürét és egy jó löttyintésnyi vanília kivonatot, majd mindezt összedolgoztam a száraz hozzávalókkal, végül az egészhez adtam két kisebb maréknyi, illatosra pirított dió-mogyoró keveréket és a csoki darabokat. A tésztát előremelegített sütőben, szilikon gyümölcskenyér formában sütöttem száznyolcvan fokon, ötven percig (tűpróba nem árt).

Menjetek piknikezni! :)

2014. január 8., szerda

Tökmagkrém és nyers céklás humusz

Nyáron fedeztem fel, hogy létezik olyan, hogy tökmagkrém. Nagyon szerettem volna kipróbálni, de az ára visszatartott attól, hogy megvegyem. Ettől fogva viszont elég gyakran eszembe jutott, hogy elkészítem. Ma össze is jött a dolog, és... imádom! Jó minőségű tökmag (tegnap belefutottam egy zacskó kínaiba, ami a kukában landolt, olyan rossz íze és állaga volt a magoknak, szóval érdemes megnézni a származási országot), hidegen sajtolt (tökmag)olaj, só és egy konyhai aprító kell hozzá, semmi más. Nekem tizenhárom deka tökmagom volt itthon, amit gázon finoman megpirítottam. Ehhez a mennyiséghez négy-öt evőkanál olajat és kávéskanálnyi sót adtam, de pontos arányokat nem tudok, mert folyamatos kóstolás, és állag ellenőrzés mellett kerültek bele a hozzávalók az aprítóba.



A receptet továbbgondolva a krém felhasználásával született még egy nyers céklás humusz, ami nálam vajas pirítóson landolt. Négy közepes fej céklát ledaráltam, összekevertem három teáskanál tökmagkrémmel, pici olajjal, egy fél citrom levével, egy gerezd aprított fokhagymával, végül sóztam, borsoztam. Mivel csakúgy, mint a sütőtökkel, egyelőre a céklával is ismerkedő fázisban vagyunk, legközelebb azt hiszem, sülve kerül felhasználásra, hogy finomítsak az ízeken, de szerintem így is király kis szendvicsbe való született.


2014. január 1., szerda

Házi kókusztej és sütőtök curry

A sütőtökkel soha nem voltunk túl jó barátságban, de néhány éve elhatároztam, hogy megpróbálom közelebb engedni magamhoz. Addig csak a hagyományos sütőben sült változathoz volt szerencsém, aminek az illata mindig meggyőzött a kóstolásra, de az évről-évre csalódást okozott. Ez az étel viszont atombomba, ahogy a főszereplő megjelenik a piacon, rögtön elkészül. Csodás, ahogy a tök egy része megadva magát szétfő, és sűrű krémessé varázsolja ezt a csípős-fűszeres egyveleget. 

Mivel Jézuska nagyon szeretett engem, és karira meglepett álmaim robotgépével, nálunk házilag készült a kókusztej - egy liter sűrű, zsíros - kétszázötven forintból, ami tökéletes, mert a megbízható minőségért csillagászati árat kell fizetni mostanában. 
Húsz deka kezeletlen kókuszreszeléket leforráztam egy liter vízzel, egy éjszakát állni hagytam, másnap a turmixgép gondjaira bíztam pár percre, aztán az egészet átszűrtem egy tiszta konyharuhán és jól kicsavartam. Korábban botmixerrel is próbálkoztam, azzal is egész jó anyag készíthető, de ez minden várakozásomat felülmúlta... :)


A curryhez apróra vágtam és megdinszteltem egy fej vöröshagymát és három gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam egy evőkanál curry fűszerkeveréket. Ezeket kábé egy percig együtt pirítottam, sűrűn kevergetve. Amikor a fűszerek kieresztették minden illatukat, az alapra rádobtam három szem közepes méretű krumplit kockára vágva és a falatnyira aprított sütőtök is a fazékban végezte só, bors és egy teáskanál chili pehely kíséretében. További pirítgatás után az egészet felöntöttem úgy két ujjnyi vízzel és hagytam, hogy minden jelenlévő puhára főjön. Mikor ez bekövetkezett, hozzákevertem három-négy deci kókusztejet, egyet forraltam rajta és zárásként facsartam bele egy kis citromlevet. Rizzsel vagy lapos kenyérrel szoktuk enni - mindkettővel tökéletesen működik... 

 

2013. december 29., vasárnap

Otthon Bagel

Mióta megnyitott, tervben volt, hogy közelebbről is megnézzük, aztán végül csak véletlenül keveredtünk el a Kecskeméti utcai Budapest Bagelbe. Imádtam. Imádtam a hely indusztriális-romkocsmás, de abszolút otthonos atmoszféráját, a kiszolgálás lazaságát, a választékot és a kiválasztottat, aminek végül az utolsó morzsáit is elégedetten szedegettük fel a tányérról. Az utóbbi pár hétben már gondoltam rá, hogy itthon is modellezni kéne az élményt, de kellett hozzá egy lassú kis vasárnap délelőtt, hogy nekiálljak.

A tésztát Fűszeres Eszter útmutatása alapján készítettem, de valamiért egy elég nehezen nyújtható, kemény anyagot sikerült összehoznom, ami a formázás végére rendesen megizzasztott. Legközelebb több folyadékkal próbálkozom, azt hiszem.

A lyukas péksütikhez fél kiló lisztet, négy gramm porélesztőt, egy evőkanál cukrot és egy jó nagy csipet sót összekevertem, ezután hozzáöntöttem másfél deci meleg tejet és egy deci meleg vizet. Miután jól eldolgoztam egymással az összetevőket, nyolc egyenlő bucit formáztam és meleg helyen pihentettem a társaságot úgy húsz percig. A lustálkodás után megpróbáltam téglalap alakúra nyújtani a kupacokat, amiket ezután egyenként feltekertem és két végüket összetapasztottam egy kis víz segítségével. Negyven perc kelesztés után egy evőkanál cukorral vizet forraltam, és oldalanként fél-fél percig úsztattam a delikvenseket, amiket aztán sütőpapírral bélelt tepsire tettem, néhányat szezámmaggal, néhányat lenmaggal szórtam meg és száznyolcvan fokos sütőben pirulásig sütöttem. A végeredmény nyolc darab masszív kis karika lett és kétféle szendvics készült belőlük. A Budapest Bagel ihlette változatba vaj, sóval, borssal megszórt vékony avokádószeletek, sajt és saláta, a másikba tormás sajtkrém és saláta került.