2014. március 27., csütörtök

Márciusi maciságok

Amikor két hete elindultunk medvehagymát szedni, egy évek óta dédelgetett tervem vált valóra. Nem nagy dolog, de eddig soha nem jött össze, valahogy mindig lecsúsztam a szezonról. Talán ezért is örültem úgy, mint egy kisgyerek, ahogy Orfű felé közeledve megláttuk az első medvehagyma legelőt, és a rutinos helyi erőt, minek képviselői kosarakkal, metszőollókkal felszerelkezve vették be a fokhagyma illatú zölddel alaposan kibélelt mecseki domboldalt. Mi csak egy kisebb papírszatyorral készültünk, de legközelebb mi is kosárral megyünk, mert a medvehagyma jó, a saját kezeddel, verőfényben, hűvös tavaszi széltől kipirulva szedett medvehagyma még jobb, a még több medvehagyma pedig a legjobb, mert csudajó dolgok készülhetnek belőle. Nálunk lett több üveg pesztó, olajban is végezte pár csokor, ami pedig nem került üvegbe, egy sós tortácskában reinkarnálódott.




Sajtos medvehagymás torta

Hozzávalók:

18 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
4 normál vagy 5 kisebb méretű tojás
2 dl tejföl vagy joghurt (nálam a kettő keveréke)
15 dkg (nálam ementáli) sajt lereszelve + 5 dkg a tetejére 
15 dkg feta sajt
egy nagy csokor medvehagyma
só, bors

Így készült:

A tojást felvertem, sóztam, borsoztam, hozzákevertem a tejfölt, a joghurtot és a sajtokat, aztán kis adagokban hozzáadtam a sütőporos lisztet, végül a masszába forgattam a  felaprított medvehagymát. A tésztát kivajazott jénaiba öntöttem (és azért abba, mert a tortaformám alját elnyelte a föld) és 180 fokra előmelegített sütőben ötven perc alatt megsütöttem.



Medvehagyma pesztó

Hozzávalók (érzésre készült, úgyhogy csak körülbelül):

két csokor medvehagyma
1-1,5 dl hidegen sajtolt repceolaj
5 dkg napraforgómag
só, bors ízlés szerint

Így készült:

Minden hozzávalót késes aprítóba szórtam és jól összedolgoztam. Friss, ropogós vajas bagetten, például egy kis füstölt lazacnak megágyazva vele isteni vacsora... ;)

1 megjegyzés: