Hozzávalók a leveshez:
2 szál új sárgarépa + a zöldje
1 szál új petrezselyemgyökér
1 db kicsi, új zeller + a szára
1 db új karalábé
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
Opcionális: medvehagyma pesztó (de gondolom, bármilyen zöld pesztóval jól működik a dolog)
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, majd utána küldtem a fokhagymát és megvártam, hogy illatozni kezdjen. Rádobtam a nagyobb darabokra vágott zöldségeket és a zöldjüket, és mindent együtt pároltam tovább. Felöntöttem körülbelül másfél liter vízzel, sóztam, borsoztam, amikor megpuhult, botmixerrel krémesre turmixoltam az egészet.
Közben a medvehagymászásból maradt utolsó üveg olajban eltett medvehagyma pesztóvá lett: a zöldet konyhai aprítóba tettem, önöttem hozzá még egy kis olívaolajat, napraforgó maggal és reszelt parmezánnal dúsítottam, kicsit sóztam és összedaráltam. A leveshez három evőkanálnyit kevertem.
Hetek óta vágyom valami fasírt féleségre, de a húst inkább kihagyom a képből, ha lehet. Szülinapomra megkaptam Vegasztrománia imádnivaló szakácskönyvét, amiből jó múltkor elkészítettem bab-zab burgerét zsemléstől, paradicsomszószostól (ami külön történet, merthogy a szósz passzírozott paradicsomból és mazsolából készül, és tökjó!). Most is valami hasonlót szerettem volna, de kicsit leegyszerűsítettem a történetet, így gyúrtam meg a saját kis fasírtgolyóimat. Az eredmény a formát tekintve nem lett a legjobb, mert sütés közben a golyók megadták magukat és kissé alakjukat vesztették, de ízre minden stimmelt: a végére kívül ropogós, belül a babtól krémes fasírtok születtek.
Hozzávalók a fasírthoz:
1 db vörösbab konzerv
1 db sárgarépa
1 db pici új zeller + egy kis darab a szárból
1 db vöröshagyma
5 dkg zabpehely
pici citromlé
só, bors
friss zöldfűszer (most bazsalikom)
zsemlemorzsa a hempergetéshez
A hozzávalókat a zabpehely kivételével késes aprítóba tettem és összedaráltam, majd hozzáadtam a zabpelyhet is és a masszából kis golyókat formáltam, amiket meghempergettem anyukám homméd zsemlemorzsájában. Forró olajban nagyon óvatosan forgatva ropogósra sütöttem mindet.
És a bulgursaláta:
1 csésze bulgur
2 db nagyobb paradicsom
1 csokor petrezselyem
só, bors, pici citromlé, olívaolaj
A bulgurt kétszer annyi forrásban lévő vízzel leöntöttem, sóztam és vártam, amíg fedő alatt teljesen megpuhult. A paradicsomot kockára vágva, a petrezselymet felaprítva a bulgurhoz adtam, sóztam, borsoztam, olívaolajjal és kevés citromlével ízesítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése