2014. május 25., vasárnap

Színesedő

Mióta vidékiből pesti lettem, kicsit nyögvenyelősebb piacra járni. Dunaújvárosban legrosszabb esetben is tíz perc volt, mire sétálva kijutottam az ismerős árusokhoz, Dél-Budáról viszont legjobb esetben is négyszer annyi időbe telik, mire elérem a kedvenc helyeket. De megéri! A belvárosban egyre több termelői piac nyit, ahova nem csak a készletek feltöltése miatt járunk. A hangulat mindenhol magával ragadó, és mindenhol más, ezért van, hogy a legkedvencebb hétvégi szórakozásaink egyike a piacozás. Ilyenkor pedig! Ilyenkor már nem is csak zöldséget, meg gyümölcsöt vesz az ember, hanem színeket. És színeket főz, és színeket eszik a színes napernyő alatt az erkélyen. A Hunyadi téri termelői piacról pénteken csodás csokor (napsárga, narancs, céklaszínű) sárgarépa, zsenge sárga és zöld cukkini, édes kaliforniai paprika és isteni mandula utazta velem végig a várost, a második vasárnapját számoló, szóval egészen friss, árnyas és letisztult egyszerűségével is hívogató Ó utcai Farm piacról pedig grillezni való nagykörűi füstölt sajt jött velem haza.

Ezekből készült egy színes árpasaláta pirított sós mandulával, és mellé vasárnapi kiegészítésnek grillezett sajt.

Az árpa ilyenkor különösen jó választás: amellett, hogy marha egészséges, a nyár gabonájának is nevezik, ugyanis hűti a szervezetet. Továbbá segíti a sejtépítést, az árpavíz akut, lázzal járó betegségek gyógyszere, az árpából főzött nyák pedig nyugtatja az irritált, gyulladt gyomor-és bél nyálkahártyát. Ezen kívül jó hatást fejt ki az idegrendszerre és az érzékszervekre _ ilyen színekkel párosítva meg főleg.

Hozzávalók a salátához (ami hidegen és melegen is tök jól működik):

2-3 kisebb cukkini, sárga és zöld vegyesen
1 kaliforniai paprika
1 csokor színes sárgarépa
4 kisebb paradicsom
1 csokor petrezselyem
4 gerezd fokhagyma
pici citrom
1 bögre hántolt árpa, alias gersli

Elkészítés:

A gerslit pici olajon pirítottam, aztán kétszer annyi sós vízben puhára főztem körülbelül háromnegyed óra alatt. Ezalatt a cukkinit és a répát felkarikáztam, a kaliforniai paprikát csíkokra vágtam. A felaprított fokhagymát egy kis olíva olajon illatra keltettem, majd rádobtam a répát, picivel később a cukkinit és a paprikát. Egészen picit sütöttem őket együtt, csak épp, hogy összeszokjanak, de még mindenki finom roppanós maradjon. A mandulát egy evőkanálnyi olajon elkezdtem pirítani és közben bátran sóztam, többször is. A serpenyőt folyamatosan rázogattam, hogy szénné ne égessem a magokat (ahogy azt korábban többször is megtettem). Amikor minden kész lett, összekevertem az árpát, a zöldségeket, a mandulát és a kockára vágott paradicsomot, rászórtam a felaprított petrezselymet, sóztam, borsoztam és csavartam rá egy kis citromlevet.

A sajtot nemes egyszerűséggel ujjnyi szeletekre vágtam, és száraz serpenyőben megpirítottam mindkét oldalukat.





2 megjegyzés: